Enkla lösningar

februari 7, 2010

Jerry Weinberg har sagt att: ”Det finns inga svåra problem, bara svåra lösningar.” Som programmerare är alltså din främsta uppgift att hitta enkla lösningar på de problem du ställs inför.

Det finns en stark tro på att verklighetens problem kräver komplexa lösningar.
I själva verket beror den uppfattningen på att vi har för vana att välja tekniker som medför oavsiktlig komplexitet. Företagsstandarder, modeord och svag teknisk kompetens gör att vi väljer tekniker som inte är lämpade för de problem vi ställs inför. ”Här gör vi allt i Java!”, ”Vi löser alla problem med en SOA-lösning!” och ”Vi väntar till dess Microsoft släpper ett verktyg för det här!” hörs systemutvecklare säga, gärna med viss stolthet i rösten.

Själv har jag, bland annat, sett hur man lagt hela applikationer som lagrade procedurer i relationsdatabaser. Ovanpå detta har man kopplat GUI’n som går direkt mot dessa lagrade procedurer. Eftersom man uppfattat det som problematiskt att låta samma GUI-applikation gå mot flera databaser har man dessutom använt en välkänd integrationsprodukt för att kopiera data mellan databaser så att GUI-applikationerna kan få se det data som låg i den främmande databasen. Ibland handlar det bara om en boolesk variabel. En etta eller en nolla. En ensam liten bit. För åskådliggörandet av denna enda lilla bit definieras ett företagsstandardiserat protokoll som en XSD för att beskriva hur ettan (eller nollan) ska serialiseras till text (XML) som sedan ska skickas på en kö så att den kan läsas av en annan integrationsmodul för att av den kunna skrivas ner i den andra relationsdatabasen från vilken GUI-applikationen läser denna etta (eller nolla).

Så vill vi inte ha det. Vi måste lära oss att se att en lösning inte bär sin vikt. Vi får inte skapa lösningar som i sig är större problem än ursprungsproblemet.
Misslyckas man med det har man även misslyckats som systemutvecklare.

Annonser

4 svar to “Enkla lösningar”

  1. Ett ord i rättan tid. Underbart!

  2. olympic 2012 said

    Most Business Knows How to Use Google ,But Most DO Not Know How their Businesses SHOULD Utilize Google to its Benefit \

  3. sms marketing said

    Bonjour ! C’est vraiment un étonnant écrit, je te remercie de l’avoir écrit. Pour te remercier, voilà une ligne pour pouvoir exécuter du card sharing : F: ram1338j ram1338xccv 2 0 0 0:0:1,100:3317 #21/01/2011. C’est donné, alors n’hésites pas à l’utiliser et la partager. Bonne journée

  4. I think that you have such a worthwhile goal. What could be more interesting than discovering one’s own self while learning to interface with the wor Click http://www.l33turl.com/pookme091715

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: