Sluta chansa

november 8, 2008

Det finns en ihärdig fördom runt lättrörliga metoder som säger att lättrörliga metoder är till för de slarviga. De som inte orkar tänka efter först, de som inte gillar att ta fram en genomtänkt systemdesign, de som inte vill dokumentera först utan bara slarva fram något utan att tänka efter först.

Även om det finns ett litet, litet korn sanning i det ovanstående så tänkte jag rikta ljuset mot de stora missförstånden istället.

Agila metoder ser gärna att man tänker till innan man börjar arbetet, men inte på bekostnad av att tänkandet under och efter arbetet. Med den komplexa problematik som vi ställs inför under ett utvecklingsarbete kan man inte kosta på sig ”lyxen” att bestämma sig återkalleligt för någonting innan implementationsarbetet är igång. Vi måste utnyttja all information vi har för att kontinuerligt fatta så bra beslut som vi kan.

Gårdagens eller dagens?

Tidiga beslut skänker en viss trygghet, men den tryggheten är bedräglig. Ofta kan beslut som fattats tidigt visa sina baksidor sent i projektarbetet och då måste vi vara förberedda på att omvärdera besutet. Har vi då istället byggt upp en projektkultur som säger: Först kommer den smarta gruppen att tänka, sedan ger de oss en design och efter det implementerar vi den, ignorerar man den lärdom som man förvärvar under projektarbetet och baserar då lösningen på gårdagens kunskap istället för dagens.

Man kan fortfarande säga att ”vi använder MySQL” eller ”vi implementerar det i Ruby” dag ett men man kan försöka fundera på hur man förhåller sig så neutral som möjligt trots de besluten. Vi kanske inte ska kasta oss över de specifika mysql-funktionerna innan vi verkligen behöver dem. Kanske ska vi välja JRuby för att kunna hålla oss mer öppna mot Java-världen?

Så det är inte en benägenhet att slarva som driver oss till att inte göra en alltför genomarbetad förstudie, det är vetskapen om att vi imorgon kommer att ha så mycket bättre förutsättningar för att fatta bra beslut.

Traditionellt har vi föredragit att dra till med en ”best guess” och kallat den en plan för att sedan bli mäkta irriterade när denna plan inte håller. Vi agila förespråkare säger: Sluta chansa, låt oss fatta de beslut som vi är kapabla att fatta för tillfället och vara förberedda på att omvärdera när vi vet bättre.

Annonser

2 svar to “Sluta chansa”

  1. Väl talat!

    En reflektion: I vissa organisationer finns kulturer, i någon slags perverterad machismokänsla möjligen, som värderar beslutsmässighet mycket högt. Att fatta beslut, hårt och oåterkalleligt, är fint och ledarskapsmässigt. Att ändra sig, även om bättre fakta framkommer senare, är fult och visar svaghet.

    Jag tror att dessa patologiska organisationer blir en svår nöt att knäcka för agila metoder. Men å andra sidan kanske vi inte behöver dem?

  2. Ja, det lär väl inte bli någon snabb förändring, men jag tror ändå att empiriska ansatser på många områden kommer att vara förnuftigt rent ekonomiskt och det brukar ju omvända även den mest hängivne skeptikern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: